8 viktiga saker att tänka på när du väljer webbhotell Att köpa webbhotell kan vara riktigt svårt och förvirrande för oinsatta personer. Detta har jag själv insett när vänner och bekanta frågat mig om tips och rekommendationer. Det är inte så svårt att förstå heller då det är en djungel av utbud inom kategorin webbhotell. Vidare finns det massvis med olika tekniska specifikationer som gemene man aldrig hört. Jag har varit i online-branschen i snart 5 år och har använt över 10 olika webbhotell. Jag tänkte här dela med mig av mina erfarenheter och åsikter kring vad du bör tänka på vid ett köp.
Upptid Den troligtvis viktigaste faktorn är upptid, det vill säga huruvida din/dina hemsidor på webbhotellet är uppe/tillgängliga online. Är din hemsida nere så kan du inte få nya besökare, försäljningar, leads eller vad du nu pysslar med. Att dina hemsidor finns tillgängliga på webben är själva grunden i webbhotellets tjänst, så misslyckas de med detta bör du hålla dig borta från dem. Man ska dock veta att alla har lite nertid då och då, det är helt enkelt oundvikligt, tekniken är inte alltid felfri. Men det är en gigantisk skillnad på ett webbhotell som är nere 1-2 timmar åt gången, flera gånger per månad. Jämfört med ett som är nere 5-10 minuter, varannan månad. De flesta har väldigt lite nertid, men jag har råkat ut för vissa bottennapp där hemsidor varit nere 30-40 timmar under en vecka.
Laddningstid En annan faktor, som blivit allt viktigare de senaste åren, är hur snabbt dina hemsidor laddas. Ingen gillar en hemsida som är seg och det kan även påverka hemsidans ranking i sökmotorer som Google. Man kan jobba aktivt och optimera sin hemsida för att förbättra laddningstiden, men generellt sett är det enskilt viktigaste webbhotellets prestanda. Antal hemsidor du kan ha Många som jobbar med eller på annat sätt håller på med hemsidor har behovet av mer än 1. Därför är det riktigt fördelaktigt om ditt webbhotell tillåter dig att hosta mer än bara 1 sida. På så sätt sparar du pengar då du inte behöver öppna fler konton eller skaffa nya webbhotell. Idag är det allra vanligaste att du får ha ”obegränsat” med hemsidor. Men det finns fortfarande de som begränsar antal domännamn/hemsidor du kan ha, så det är viktigt att hålla koll på.
Geografisk position Det är alltid bra att skaffa ett webbhotell som har sina servrar i det land/region där du vill synas. Dels så ökar det laddningstiderna och sen sägs det vara positivt för SEO/ranking. Så om Sverige är din huvudmarknad bör du skaffa ett renodlat svenskt webbhotell.
Support Ibland går saker och ting fel och du behöver hjälp. Då är det skönt att kunna vända sig till en support som dels svarar snabbt och dels verkligen ser till så dina problem blir lösta. Här skiljer sig många webbhotell åt. Vissa har jättesnabb support som alltid ser till att hjälpa dig på bästa sätt och vissa svarar knappt.
Pris Självklart är priset viktigt vid val av ett webbhotell. Ganska ofta får man bättre prestanda och kvalité när man köper ett dyrare, men det är såklart inget garanterat. Det man dock inte bör göra är att köpa ett billigt budgethotell när man har stora planer för sin hemsida. Då är det bättre att köpa något med högre kvalité och prestanda.
Lagringsutrymme Alla bilder och filer du laddar upp på din hemsida kräver utrymme. Därför kan det vara bra att ha koll på vad de olika webbhotellen erbjuder. Dock kräver de flesta hemsidor, byggda på rätt sätt, inte i närheten så mycket utrymme som de flesta webbhotell erbjuder. Men det beror såklart på exakt hur just din hemsida ser ut och fungerar.
Trafik Vissa webbhotell har en gräns på hur mycket webbtrafik och besökare du kan ta emot. Detta är dock inget som de flesta behöver oroa sig för, speciellt inte när man är ny. Det krävs många tusen besökare per dag för att komma upp i de begränsningar som vissa webbhotell har. Ovanstående är de 8 viktigaste sakerna att tänka på enligt mig. Jag har även en hemsida där jag skriver om, testar och recenserar olika webbhotell som heter Bästa Webbhotellen.
Lycka till med att hitta ett bra webbhotell! // Jesper